За ценообразуването в графичния дизайн

Здравейте! Аз съм Венцислав Райков и ще ви разкажа какво мисля за цените в графичния дизайн. Причината е, че за 20-те ми години в бранша, един от въпросите които най-често съм срещал, е не “Какво е CMYK?” или “Има ли загуби при LZW компресията?”, а:

Каква цена мога да искам за труда ми на графичен дизайнер

Аз също доста съм се затруднявал, и продължавам да се затруднявам, когато ми се случи някоя странна поръчка, която не съм правил до сега, или пък е толкова специфична или част от друга по-голяма уговорка, че със сигурност смятам това за наистина труден въпрос.

Не мисля, че има точна формула, винаги може да се сгреши, но практиката която съм приел ми върши работа в поне 90% от случаите. Разбира се, винаги може да се депресирате от цените в upwork.com където знайни и незнайни герой от близкия изток са готови да правят чудеса срещу добра дума и 2 лв. Все пак, предимствата на локалния пазар на услуги са  големи и вие (и ние) се стремим да се класираме на него.

Често съм чувал теорията “таксувай според клиента”, но не я харесвам особено. Мисля си, че ако винаги се опитваш да държиш клиентите си на ръба на това което са готови да платят лесно ще ги загубиш. Все пак, те не са глупави в повечето случаи и се усещат, ако си непоследователен в ценообразуването си. Обратното пък – ако си честен с цените си, лесно ще покажеш силните си страни и е много вероятно да стигнеш до най-добрата комбинация усилия-цена за твоят начин на работа.

Пример: Аз съм добър в правенето на списания. Правил съм десетки хиляди страници на българския и световни брандове и смятам, че съм отличен в това. Да, може би в някаква идеална за мен ситуация ще взема най-висока цена за точно този си труд когато направя каталог или един брой на някой въодушевен клиент. Обаче това ли е моята цел?! Не, целта ми е да направя максимален брой от това което ми е най-лесно. Защото ако сваля цената с 20%, ще привлека повече клиенти и със същите усилия ще свърша 200% работа, ще спечеля много повече и клиента ще е много по-доволен. А вярвайте ми, доволните клиенти водят нови клиенти.

Да продължим с цената за дизайн

Може да се каже, че цената на изкуството е абстрактна в повечето случаи, а графичният дизайн е, да речем, 50% изкуство. Смятам, че който си мисли, че е много повече от 50%, просто още няма достатъчно опит.

Та, по тази моя логика, съм решил, че винаги е добре да имаме цена на час за труда си. Е, ако сме велики художници и умеем с един размах на мишката да впечатляваме аудиторията си, може да взимаме хиляди за проект. Но в повечето пъти случаят не е такъв и графичният дизайнер е един почти обикновен работник, който с повечко труд, опит и някакъв талант изкарва хляба си като почти всички останали.

Продължавам към сметките

Първо, от един умен-умен бивш мой шеф, разбирай – бизнесмен човек, научих теорията, че всеки работник, за да си заслужава позицията си, трябва да изкарва 250-300% заплатата си. Приемам че е вярно, защото ако сметнем, че 100% са за служителя, около 50% са за данъци, осигуровки, техника и работно място, остават едни около 100-150%, които трябва да бъдат печалба на бизнеса и да покрият времето в което работника е незает. А това, в един среден и малък бизнес е често срещано.
Все пак, трябва да сме наясно, че никой бизнес не е в същността си благотворителен и не работи за доброто на служителите си, а винаги е по икономическа обосновка. Така е правилно и така трябва да бъде. Примерите за обратното тънат в историческата кал.

В този смисъл, е добре човека който ще направи тази сметка да помисли честно към себе си, колко би била заплата, която той би определил за труда си. После да я умножи по 3 (за по лесно смятане) и съответно раздели на работните часове в месеца за да получи цената си на час.

Пример: Ще закръглим: Дизайнер А няма много стаж и решава, че заслужава заплата 1000 лв. Умножава по коефициента на риска 3 и получава 3000. Дели сумата на 22 (работни дни в месеца средно) после на 8 (работни часове на ден). Получава се 17 лв. на час. Което е доста приятна цена за всеки един клиент. Т.е. ако Дизайнер А има работа в 1/3 от трудовите си часове, ще докара желаната заплата от 1000 лв.

Тук обаче има малка уловка. Трябва да сметнем работната техника на Дизайнер А, която той купува, ъпгрейдва и за която полага грижи.

Ако Дизайнер А  има компютър за 2000 лв. приемаме че плаща годишна амортизация около 25%. По закон е 50%, но смятам, че е малко прекалено, поне до сега не ми се е налагало да купувам компютър на всеки 2 години.

Така се получава още един разход от 500 лв. на година.

Ако има софтуер може да добавим още 1000 лв. на година. (Adobe CC e 1130 лв.)

т.е. Дизайнер А е добре да добави тези разходи и към месечната си сметка. Това са още 125 лв. на месец.

Забравихме счетоводителя, той струва още 125 лв. на месец. Все пак, рядко някой графичен дизайнер се оправя сам със счетоводството си. Ако имате такъв разход, добавете го.

Ето и калкулатора:

И така, това е моята формула. Вече лесно може да си направите нещо като пакети. Т.е. да си сметнете, че правите един флаер за 5 часа и да напишете цена за флаер 5х17=85 лв. После средно статистически ще успявате да се справяте за толкова и ако днес сте работили за това 6 часа, вероятно утре ще са 4 и така. Важно е да включите всичко, не само дизайна, а обсъждането, корекциите и предпечата.

Важно е да се знае също така, че цената на час трябва да има и количествено допълнително остойностяване. Т.е. ако някой клиент ви наеме за 20 часа седмично, това е 50% от времето ви, е редно да направите отстъпка. т.е. смятам, че е удачно да свалите поне 30% от цената си. Обратното – ако чуете често срещаното “не ми взимай много скъпо, защото съм само за един час” кажете СТОП – едночасовият ангажимент спокойно може да е с 30% по-скъп. Удачно е също така да не таксувате за по-малко от час, т.е. като мобилните оператори – 20 мин = 1 час труд, 55 мин = 1 час труд. Говорено по телефона за обсъждане, отварянето на файловете, рендирането и вникването в дизайна, който някой друг е правил също е работа. Не казвам да стигнете до крайности, хубаво е клиента да знае, че сте широко скроена художническа душа, която е притисната от земните плътски разходи.

Добавена стойност

Често в работата има допълнителни стойности, които също трябва да се сметнат -. Говоря за това какво може да ви донесе работата на вас, освен пари.

Пример: започвате работа по супер важен социален проект и името ви ще стои до това на светилата в бранша и когато го приключите ще можете да казвате  на бъдещите си клиенти “Абе не искам да се хваля, ама аз работих по това дето всички го знаят и въздишат по него”. Тогава цената може да е по-ниска. Обратното, ако сте вече гуру-дизайнер и зад името ви стоят няколко такива важни проекта, можете на неносещ реноме проект да вземете повече, защото вие отдавате своя статус на творец и те могат да се хвалят, че са работили с вас.

 

Важни множители са също и спешността и поемането на чужди, вече започнати проекти,  нерегулярност, допълнителна сложност, изискващи допълнителна квалификация и проучване или пък техника. Последното е особено важно за фотографите и видеографите, за които техниката е екзистенциална и често им се налага да наемат нова за някой проект.

Корекциите

дизайнер кошмар

картинка от https://www.masterbrand.bg

Виждали сте подобна картинка със сигурност. Е, старите кучета се подсмихват в такъв случай под мустак или поне са доста по-подготвени. Причината е, че корекциите могат да бъдат само допълнителен доход, ако разбира се го искатe. Естествено, ако преди това сте направили удачната договорка. Най-лесното обяснение на това е – “Ще направя за вашият ресторант това меню с 1 коректура. Всяка следващата ще струва Х лв. или ще се смята на час.” Много е важно да го обясните добре на клиента, за да е наясно с това. Важно е, защото повечето дизайнери не го правят, клиентите злоупотребяват без да са злонамерени. Просто те не са наясно с това и естеството на работата им предполага че ще се случат много корекции по много причини. Обаче щом ще страдате вие, редно е вие да предприемете стъпките, за да подредите този аспект от взаимоотношенията си. Така клиента ще изчака преди да прати новите цени, за които е почти сигурен, че ще се променят още утре.

Друга подробност тук е знанието че започвате работа с ключва визия. Тя може да бъде всякакъв размер, но е добре да бъде в такъв който ще ви потрябва първо. Така ще си спестите едно оразмеряване. Всяка промяна на размера се заплаща като едопълнително оразмеряване. То не е част от креативния процес, за това е добре да се ценообразува на час или с твърда цена на бройка.

Плащането

Капаро. Капаро. Капаро.

Нищо не помага на работата ви както капарото. Ако клиента не плати капаро, той има възможност да се откаже или просто да пробва нещо с вас. Вероятността да не се получи е голяма, защото е вероятно нито вие, нито той да се  отнесе с необходимата сериозност към проекта ви.

Работните файлове

Хубаво е да имате уговорка за работните файлове преди това. Винаги съжалявам, когато нещо съм пропуснал да го напиша в офертата/първоначалния имейл, а после е проблем. Причината е, че клиента не е от моята страна на бариерата и дори да е съвсем добронамерен, а това не винаги е така, той просто не е наясно какво се случва. “Тоя каталог моя собственост ли е, негова ли е, ами ако иска да прави корекции без мен аз ще го загубя като клиент”

Лично за мен, работните файлове са нещо ненужно. Честно! Какво ще загубя, ако му ги изпратя. Приемам, че в тази област дизайна е висококвалифициран труд, а корекциите са нискоквалифициран труд. Света е пълен с хора които взимат 4 лв. за дизайн на визитка и 1 за персонализация. Аз този труд не го искам. Някой друг ще се рови да му направи нискоквалифицирания труд!? Супер! Колко ще спечеля, ако направя още 20 персонализации на визитки? Или нова версия на миналогодишния плакат с 2020 число. Не, ако ги иска – получава ги. По моята философия за ценообразуване никога не мога да взема колкото ми се иска за такива дребни неща. Много е вероятно щом си иска работните файлове вече мислено да се е разделил с вас. Нещо не го устройва него, а вие нямате нужда от лоша репутация.

Конкурсите

Когато стигнете до конкурс е важно да знаете, че цената е съвсем друга. Много по-голяма. Причината, е че може да работите много, а някой друг да спечели конкурса. Смешно е, но съм имал клиенти които казват “Това лого съм го дал на още 5 дизайнера, ще платя само на този чието предложение избера”. Да, тук клиента без да се усети е направил конкурс за лого. Тогава цената не е вашата цена за лого, а например умножена по 5. Причината е ясна – може да не успеете. Тогава отпада и ангажимента ви, че ще трудите по този проект. Това е доброволно. Навремето имаше един сайт за лога на конкурсен принцип (welogo.com). Клиента плаща $600 а получава около 100 предложения от 100 дизайнера. Никой не се ангажира с нищо и дори смятам, че е достатъчно честно. Вече този сайт го няма, неслучайно.

Надявам се да съм полезен на някой. Това винаги е абстрактно и ако вие решите че не съм прав, най-вероятно сте прави, а аз не. Просто защото това е вашият дизайн и вашите условия. Ако някой има аргументи да каже нещо по-умно, с удоволствие ще го обсъдя и добавя .

Успех!

%d bloggers like this: